Inspiratie

MATISSE

6 juni 2015
trio pictures of Annemarie Vermaak in Stedelijk Museum Amsterdam with Matisse

Een gewone doordeweekse woensdag. Op de agenda staat een dagje naar Amsterdam met mijn fijne vriendin Doorleene. We gaan samen naar ‘De Oase van Matisse in het Stedelijk Museum. Deze tentoonstelling, met meer dan 100 werken, is de grootste Henri Matisse voorstelling ooit gehouden in Nederland.

De tentoonstelling is mooi opgebouwd en toont per (zeer overzichtelijke) ruimtes de ontwikkeling in zijn leven en werk. Deze fransman was vooral bekend om zijn kleurrijke schilder- en knipkunst maar was tevens een beeldhouwer en tekenaar. Een vader, wereldreiziger, goede vriend van Pablo Picasso en bevond zich in het gezelschap van o.a. Vincent van Gogh. Matisse heeft vele stromingen binnen de schilderkunst eigen gemaakt; pointillisme, kubisme, impressionisme en was zelf 1 van de grondleggers van het fauvisme.

Het diverse werk van Matisse was zeer bewonderenswaardig. De tentoonstelling bood als aangename verrassing ook vele originele werken van Vincent van Gogh, Manet, Gauguin, Cezanne, Georges Seurat, Pablo Picasso en anderen t.b.v. het vertellen van het levensverhaal van Matisse. Deze mooie, rustige en ruim opgezette tentoonstelling is werkelijk een lust voor het oog en op en top genieten. Wij hebben ruim onze tijd genomen en 3 uur gedaan over de tentoonstelling, inclusief kopje koffie met heerlijke carrotcake in het museum cafe.

Het was (Illustrator) Sieb Posthuma die mij 2 jaar geleden weer eens attent maakte op het werk van Matisse aangezien hij groot fan was van hem; zijn duidelijke en simplistische zwarte lijnen, het kleurgebruik, het gevoel van lichtheid en optimisme. De zoektocht van Matisse leidde van geschilderde voorstellingen naar totale eenvoud wat terug te zien is in het werk van Sieb dat naar steeds simpelere vormen ging.

Toen ik in het Stedelijk Museum voor het schilderij ‘Woman in Blue‘ (1937) stond, was het alsof Sieb Posthuma naast mij stond in die kleine ruimte. Ineens snapte ik hoe getroffen hij geweest moest zijn door het kleurrijke werk en de stijl van Matisse. Voor mij een bijzonder moment…

Na de tentoonstelling zijn we naar de 9 straatjes gelopen en hebben hier heerlijk in de zon geluncht. Voordat we naar huis zijn gegaan, zijn we naar de Bloemengracht gegaan waar we een bezoek hebben gebracht aan Loes Riphagen en Floor Rieder. Samengevat: een dag met een gouden randje!

Stedelijk Museum inside lunch bloemgracht amsterdam

Annemarie van Haeringen heeft een heerlijk prentenboek gemaakt over (1 van de werken van) Matisse met als titel ‘De parkiet, de zeemeermin en de slak‘ welke te koop is bij o.a. bol.com. Bekijk HIER een korte video waarin Annemarie vertelt over het boekje.

You Might Also Like