Precies in de laatste maand van mijn sabbatical werd ik gebeld door de NS met de vraag of ik ‘travelmugs’ wilde illustreren in mijn Delfts blauw style. Dit ten behoeve van de ‘Dag van de Duurzaamheid’ op 10-10. De Nederlandse Spoorwegen wil hier aandacht op vestigen met de boodschap ‘less waste’ met behulp van kwalitatieve wit stalen koffie(-/thee)bekers. Korting op koffie wanneer je je eigen beker meeneemt: laat je duurzaam verrassen, elke dag weer!

Wie is de grootste koffiedrinker die je kent? Die moet dit even lezen: vanaf vandaag krijg je o.a. bij Julia’s en Kiosk op het station € 0.25 korting per warme drank als je je eigen beker meeneemt. Help mee om die jaarlijkse berg van 30 miljoen wegwerpbekers op stations kleiner te maken!

5 Delfts blauw geillustreerde NS koffiebekersGa dus langs bij de NS Pop-up Store op Utrecht Centraal en maak kans om 1 van mijn bekers te winnen!

Zo’n 27 bekers moesten worden voorzien van de voornaam van diverse contacten. 27 unieke Delfts blauw bekers dus. Daarnaast waren er nog circa 20 ‘algemene’ bekers nodig voor de win-actie met in ieder geval een verwijzing naar koffie en/of thee.

Bij De Kwast in (mijn nieuwe stad) s’Hertogenbosch heb ik een tiental tekenpennen gekocht om van tevoren te testen op de koffiebeker. De volgende dag (bij sommige pennen was er sprake van een droogtijd van 12 of 24 uur) heb ik de test-beker diverse keren gewassen (koud & heet water) en geschrobt (met & zonder afwasmiddel) om te kijken welke tekenpen het beste hechtte op de witte RVS beker. De winnaar: PenTouch van Sakura.

Delfts blauw wordt altijd uitgewerkt in diverse gradaties van het (indigo) blauw. Met de winnende tekenpen was dit echter niet mogelijk aangezien de pen alleen te krijgen was in 1 lijndikte + in 1 kleur blauw – toch is wederom het eindresultaat een mooie ‘Annema’s Delfts blauw’ geworden.

Alle bekers zijn afgewerkt met 2 lagen Winsor & Newton matt varnish om de illustraties te beschermen tegen krassen en stoten. Vanwege de tussentijdse droogtijden was deze opdracht zeer arbeidsintensief maar o zo leuk… Heerlijk om na een half jaar sabbatical weer heerlijk aan het tekenen te zijn in mijn eigen Delfts blauwe style. Met veel liefde heb ik hieraan gewerkt en ben zeker trots op het eindresultaat.

Veel koffie(-en/of thee) drinkplezier toegewenst!