Speciaal voor de feestdagen (en mijn etalage) heb ik deze Do-It-Yourself ‘knip- en kleur’ kerststal gemaakt. Download meteen!

December is altijd een erg drukke maand. Niet alleen vanwege Sinterklaas en Kerst, maar ook in verband met de verjaardag van ons zoontje. En dit jaar kwam daar de boeklancering van mijn ‘Enige echte knip- en kleurboek‘ ook nog bij. Toch wilde ik mijn etalage in kerstsfeer brengen en kreeg donderdagochtend 10 december fietsend van school naar huis ineens een inspirerend idee!

2 fotoos van wijndozen0opstelling t.b.v. kerststal

Aangezien ik een tik heb voor blikken, dozen en ander te beschilderen verpakkingsmateriaal, en hiervan dus een behoorlijke voorraad heb, besloot ik hier iets mee te gaan doen. Als uitgangspunt besloot ik mijn ‘navitity-cards‘ uit 2013 te gebruiken, dezelfde figuren alleen nu aangepast qua formaat voor in een aantal houten (wijn-)kistjes.

2013 kerstkaarten plus schets voor 2015 kerstpoppen

Elk houten deksel heb ik overgetrokken op A3 papier om er zeker van de zijn dat de figuren in de opening zouden passen. Binnen elk kader heb ik alle figuren opnieuw getekend, dit maal langer en dunner. Aangezien ik Jozef & Maria niet in maar voor het ‘stal’ wijnkistje wilde plaatsen, koos ik ervoor om deze 2 figuren op de (op maat te zagen) deksel te bevestigen. Nadat alle schetsen klaar waren heb ik het geheel uitgestald op mijn bureau om te kijken of alles goed in verhouding was en om te kiezen voor de beste opstelling.

Foto wijndozen met uitgeknipte schetsen t.b.v. kerststal

Hierna heb ik op mijn Artograph lichtbak de potloodschetsen met een Pigma Micron tekenpen overgetrokken op kwalitatief A3 tekenpapier. De details en verdere aankleding van de figuren voeg ik altijd pas toe als alle illustraties op papier staan zodat er een mooie eenheid ontstaat, zoals de stippen-stof bij Jozef, Maria en baby Jezus.

2 foto's tbv etalage-kerststal

Voordat ik de illustraties ging uitknippen om de definitieve kerststal in elkaar te zetten, heb ik mijn tekeningen laten inscannen. Sowieso digitaliseer ik altijd mijn illustraties en deze keer wilde ik iets extra’s doen met deze figuren, zoals hier een gratis download-bestand aanbieden aan jullie met hierin een DO-IT-YOURSELF kerststal knip- en kleurplaat (zie foto’s onderaan deze Blog).

3 fotoos t.b.v. etalage kerststal bijna klaar

Na het uitknippen van alle figuren heb ik elk kistje voorzien van een figuur, overal een led theelichtje erachter geplaatst en als laatste ‘hooi’ toegevoegd (perfect dat sommige wijndozen nog waren gevuld met deze houtsnippers). Eenmaal helemaal tevreden heb ik alles stapsgewijs overgetild naar mijn etalage en kerstverlichting eromheen gelegd voor een sfeervolle avond-etalage

Eind resultaat verlichtte etalage met kleurplaatfiguren in wijndozen als kerststal

Zelf ook deze kerststal maken? Dan kan (alleen wat kleiner)! Hieronder GRATIS te downloaden DIY A3 formaat kerststal knip- en kleurplaat (clickable image). Het is een A3-formaat PDF bestand en ik raad aan deze uit te (laten) printen op 160 tot 250 grams papier zodat de figuren goed stevig blijven staan. Een A4-print kan natuurlijk ook, het knippen wordt dan bij de herder, engel en schaapjes wel wat uitdagender.
Preview A3 free downloadable nativity cut & color page

Natuurlijk heb ik zelf de DIY kerststal ook uitgeprint en uitgeknipt om het geheel te testen. Na het knippen en vouwen heb ik de 3 wijzen, Jozef & Maria en de herder met zijn schaapjes vastgeplakt in een mooie schoenendoos. Baby Jezus heb ik op een klein doosje neergelegd (in dit geval 1 voor grote lucifers) en de ster en engel heb ik op sate-stokjes vastgemaakt en in een bolletje PlayDoh geprikt. De DIY ‘kerst-doos’ staat nu in de etalage naast de ‘echte’ kerststal. Maar het inkleuren… dat laat ik aan jullie!

Fotos van de DIY kerststal in schoenendoos

Alvast een goede kerst, gezellige Oudejaarsavond en gezond 2016 toegewenst!