Zaterdag 30 augustus 2014. Het 2e (jaarlijkse) straatfeest in ‘mijn’ Burgstraat te Gorinchem met dit jaar als thema ‘Italia‘. Ik was gevraagd een kleurplaat voor de kinderen te maken. Fantastisch! Dit verzoek sloot naadloos aan bij mijn FRANCE canvasdoek van vorig jaar: een grote kleurplaat voor zowel jong als oud.

Al schetsende ontstond het idee om een 2-luik te maken welke ik op canvasdoek wilde gaan schilderen. De kinderen konden dan ook kiezen uit 2 kleurplaten. Gezien 2 lopende (grote) opdrachten bleek de tijd hiervoor te kort. Daarom koos ik er voor om 1 van de schetsen uit te werken als A3 illustratie. Voor de typisch Italiaanse kenmerken ben ik mijn eigen foto-archief ingedoken voor de beroemde arcaden van Bologna (t.p.v. mijn favoriete koffietentje ‘Gamberini‘) en een toren van San Gimignano. Natuurlijk mochten Pinocchio, Michelangelo’s David en een fiat 500 niet ontbreken. Stapsgewijs breidde ik de schets uit met meer lokale elementen zoals (een simpele versie van) de Wilhelmina fontein in Gorinchem, het woord GELATO in het lettertype van ‘onze’ Gorinchemse IJssalon Venezia (inclusief de eigenaresse Ineke achter de ijsvitrine!) en onze straatnaam (in ‘omgebogen’ Italiaans). Voor de volwassenen heb ik de boodschap ‘hear no evil, see no evil, speak no evil’ toegevoegd.

Als laatste heb ik 2 persoonlijke elementen in het geheel verwerkt zoals mijn initialen evenals het bouwjaar van ons huis.

3 stappenplan tbv Italia kleurplaat
Nadat de schets in potlood klaar was, heb ik deze overgetrokken met een dunne marker. In zwarte lijnen wordt al snel duidelijk wat beter kan dus er volgde 1 aanpasronde middels schetsen op doorzichtig papier en wat geschuif. De volgende stap was de definitieve illustratie op dik glad papier overtrekken met Rotring & Micron pennen (variëren van 0,2 tot 1 mm dikte). Juist de verschillende lijndiktes creëren de gewenste diepte in de tekening. Vervolgens werd de A3 illustratie ingescand en als laatste volgde de layout inclusief kader, logo en kleine zoekopdracht onderaan het vel. De kleurplaat is afgedrukt op 250 grams glad papier. Klaar om in te kleuren!

Coloring page Italia by Annemarie Vermaak