Maandagmiddag 29 september vertoefde ik weer in Giessen om mijn 2e Grafiek workshop te volgen bij het Regionaal Centrum voor Kunst en Ontwikkeling. Deze keer stond de middag in het teken van etsen met een droge naald. Een drogenaald druk is een diepdruk: op een ingekerfde koper- of zinkplaat wordt inkt op oliebasis aangebracht. In tegenstelling tot monoprint zijn er bij diepdruk meerdere afdrukken mogelijk.

VOORBEREIDING. We begonnen met een stukje ambacht; het polijsten van de plaat met grof naar fijner schuurpapier welke vervolgens met staalwol zo glanzend mogelijk (zachtjes) opgeschuurd werd. De hoeken van de plaat schuurden we wat ronder af met een vijl om scheuren van het vochtige etspapier tijdens het drukproces te voorkomen. Hierna polijstten we de plaat met vim en onder de kraan spoelden we de plaat met een sponsje schoon. Dit is meteen DE test om te kijken of de plaat klaar is voor het etsen; als het water er gelijkmatig afloopt zijn er geen ruwe oppervlakken meer en is de plaat klaar voor de drogenaald.

WERKMETHODE. Van tevoren had ik thuis al nagedacht over het onderwerp dat ik wilde gaan etsen. Gezien de tijd van het jaar lag dit nogal voor de hand; een kertskaart! De schets die ik had meegenomen heb ik m.b.v. carbonpapier eerst op mijn plaat gezet. Hierna heb ik met Annelies haar mooie diamand-etspen alle lijnen ingekerfd. Het is een spannend proces want eens een lijn gezet, kun je deze niet meer ongedaan maken. Na ongeveer 3 kwartier was mijn zinkplaat voorzien van mijn ets-tekening.

Etsen gebeurt op vochtig papier, dus eerst hebben we het etspapier in de waterbak geplaatst. Terwijl het papier aan het badderen was, ging de zinkplaat op de warmhoudplaat. Warmte geleidt de inkt namelijk goed. Hierna brachten we met een reepje karton de inkt (op oliebasis) aan op de wat afgekoelde zinkplaat en veegden de inkt van links naar recht, boven naar beneden en in schuine lijnen zodat alle ingekerfde lijnen goed gevuld werden. Met een tarlatandoek werd de overige inkt op de plaat weg geboend en met een doekje heb ik de randen schoongeveegd.

[metaslider id=1789]

Tijd voor het DRUKPROCES! Het etspapier mocht uit de waterbak en legden we tussen oude kranten om het water er uit te drukken. Het is belangrijk dat het papier niet te nat is, anders gaat het afdrukken onder de pers niet goed.
Ik plaatste mijn zinkplaat op de ets-pers, het etspapier hier overheen en een velletje papier dekte dit geheel af. Als laatste ging het ets-doek er op en was daar HET moment: het draaien aan de pers. 1x heen en 1x terug en dan het doek en velletje papier verwijderen. En daar is dan het spannendste moment waar je vanaf het begin (lees: schets!) naar toe hebt gewerkt: het optillen van het etspapier want daar staat dan je afdruk. Heb ik diep genoeg gekerfd, staan alle lijnen naar wens, heb ik niet teveel of te weinig inkt gebruikt, was het papier niet te nat? Ieders reactie was meteen WOW! Hoe leuk, wat een mooi resultaat!

Voor mijn 1e echte ets-keer ben ik zeker tevreden. Familie, vrienden & klanten…houd jullie brievenbus in de gaten in december want mijn ets-afdruk krijgt graag een plekje naast jullie kerstboom!

Ets afdruk kerst en oud & nieuw 2014

NB. Een ets is een gespiegelde afruk van hetgeen je in de plaat hebt gekerfd, vergeet dus niet om teksten en andere special karakters in spiegelbeeld te schetsen!

De workshop werd gegeven door Anneke Jonckers en Annelies Timmermans.