Ik ben geboren op 31 augustus, dezelfde dag als Koningin Wilhelmina, dus ben ik een prinsesje. Dat vertelden mijn ouders mij toen ik klein was en dit heb ik zeker geloofd tot ik een jaar of 8 was. Inmiddels ben ik dan wellicht een keukenprinses, wel 1 die dit jaar 40 is geworden. Tijd voor een feestje dus!

Ergens in 2013 ontstond het plan om met een groep van 7 meiden ‘een keer’ samen op wintersport te gaan. In de praktijk bleek dit echter niet zo makkelijk en een week weg van huis (waar man en vaak dan ook 1 kind of meer achterblijft) bleek voor sommigen iets te ambitieus. Toch wilde ik heel graag met deze groep meiden eens even weg. Zonder mannen en kinderen. In maart 2015 heb ik het initiatief genomen een datum te prikken voor een lang weekend weg in eigen land. Meteen als verjaardagscadeau voor mezelf want 40 vond ik toch wel een mooie leeftijd om met deze meiden samen te vieren.
De datum werd geprikt, iedereen kon en dus besloot ik alles uit de voorpret te halen wat maar mogelijk was. Ik heb me avonden suf ge-googled naar de perfecte locatie, het perfecte verrassings-uitje gepland voor de zaterdag en goed nagedacht over het eten & drinken (heel belangrijk). Ik wilde de vorm van de luikjes van ons te huren huisje als buitenkant gebruiken en koos voor een vierkante uitnodiging met altaar-vouw (= verticale flappen welke naar links en rechts openen). Het schetsen kon beginnen…

BdayInvite_pencil_micron

Nadat ik alle losse elementen met potlood had geschetst, meestal op transparant papier zodat ik een object ook makkelijk even gespiegeld neer kan leggen wat voor de layout wellicht beter werkt, creëerde ik 1 totaal beeld. Waar witte vlakken overbleven, bedacht ik een extra woord, tekstje, doodle of passende illustratie. Eenmaal tevreden heb ik de illustratie met een micron-pen op transparant papier overgetrokken.

linedrawing 40th birthday invitation

Deze zwarte lijn-illustratie werd vervolgens ingescand en in Photoshop bewerkt waar nodig. De laatste stap was het bepalen van een kleurpalet waarmee ik de nu digitale illustratie heb ingekleurd in Photoshop. Met een glaasje wijn, muziekje en manlief achter zijn laptop aan de tafel erbij was het een heel leuk klusje!

40th birthday invite handdrawn

De definitieve illustratie, van 40 x 20 cm, heb ik op 250 grams A3 papier uit laten printen en zelf op maat gesneden en gerild. De laatste stap was het maken van de boerderij-luikjes op de buitenzijde van de uitnodiging, op elke 10 cm brede flap 1 luikje.

Het glazen blad van onze tuintafel heb ik voorzien van grote klodders rode en zilveren acrylverf en zoontje Mats mocht de verf vervolgens uitspreiden met zijn handjes. Ik legde op de rode vlekken zware linnen vellen papier, wreef er wat over heen en trok ver volgens het papier omhoog.

BdayInvite_luikjes_maakproces

De volgende dag was het papier droog en heb ik op maat gemaakte driehoeken geknipt. De flappen heb ik eerst rondom voorzien van een groen (met Stabilo stift) ingekleurd kader en hierbinnen zijn de rode driehoeken geplakt. Elk luikje was anders, het had een mooi doorleefd effect.

Als laatste werden de enveloppen voorzien van mijn eigen ‘handlettering‘, kreeg iedereen een eigen ‘picture-prop‘ (zelf gemaakt op een stille avond) en natuurlijk een feestelijke ballon erbij. De uitnodiging was klaar, het pakketje kon verzonden worden. Gefeliciteerd!

BdayInvite_DONE
(En ja, het lange weekend was fan-tas-tisch met schitterend weer. We hebben allemaal genoten en gaan volgend jaar weer!)

 

Bekijk ook mijn andere collage-illustraties:
Yes I Do trouwkaart voor Robbert & Steffie
We Do! trouwkaart voor Pieter & Astrid
Samen 99! verjaardagsuitnodiging van Simone & Colinda